Από τον Δημοβουλευτή Γιάννη Λέσση.

syneleysi_2324032013_panel

Στις 23 και 24-3-2013 ζήσαμε όλοι μας μια πρωτόγνωρη εμπειρία στα πλαίσια της Διημερίδας «ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ», που οργανώθηκε από το Δημοβούλιο Πολιτών στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Παπάγου Χολαργού, όπου το ΔΗΜΟΒΟΥΛΙΟ βρήκε μια φιλόξενη στέγη Ειρήνης και Δημιουργίας, που για δυο μέρες αποτέλεσε τον χώρο των εργασιών μας, τον χώρο που ο καθένας κατέθεσε κι ένα κομμάτι του εαυτού του, για την επιτυχία της Διημερίδας.

Το Δημοβούλιο Πολιτών θέλει να εκφράσει τις ευχαριστίες του σε κάθε εισηγητή για την κατάθεση της προσωπικής του εργασίας, που σε αρκετές περιπτώσεις αφορούσε τις εμπειρίες μιας ολόκληρης ζωής, όλες τμήμα της μίας ψυχής του Έλληνα που ενεργοποιώντας την Μνημοσύνη της συνείδησής του θυμάται και αναλαμβάνει την ευθύνη, έχοντας πίστη στο εφικτόν. Καλούμαστε να αναλάβουμε υπεύθυνα, με μέθοδο, με κατάθεση ψυχής την ίδια μας τη ζωή, αυτήν που παραδώσαμε στα χέρια των μέτριων, των «λίγων», των όποιων ακατάλληλων.

Όμοια ευχαριστούμε κάθε Έλληνα Πολίτη που θυσίασε χρόνο και κόπο για να μετέχει στις εργασίες τις Διημερίδας, που αποτελεί τον προάγγελο του Σώματος της Εθνοσυνέλευσης.

Το ΔΗΜΟΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΩΝ λαμβάνει θέση ενότητας και συνεργασίας, ικανό πια να αντιμετωπίσει τα συστήματα που, ανεξάρτητα απ’ το όνομα που φέρουν, δημιουργούν υπηκόους, πειθήνια, άβουλα όργανα μιας ανθρωποφάγου- αδηφάγου μηχανής.

Όλοι μας, τμήματα του Ενός Έλληνα, του Οικουμενικού, μέσα και έξω από την Ελλάδα, ενώνονται ξανά σε μια σύνθεση που ομόφωνα αναλαμβάνει την νέα φωτοχυσία, το νέο πολιτισμό, με κριτήριο το «Είναι» και όχι το «Έχειν». Αυτή την ειδοποιό διαφορά θα ακολουθήσει ο νέος άνθρωπος, ο Πολίτης του Κόσμου, παραμερίζοντας προσωπικές ή ακόμα και συλλογικές αγκυλώσεις, απογοητεύσεις, απροθυμίες και αρνήσεις.

Ευχαριστούμε τον Καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών κύριο Γιώργο Κασιμάτη, επί σειρά ετών δάσκαλο χιλιάδων νομομαθών και ενεργό παράγοντα στην Συνταγματική Εξέλιξη της Ελλάδας της μεταπολίτευσης. Τιμούμε την παρουσίαση της θέσης του, για το τι μπορούμε να κάνουμε αυτή την περίοδο, προσεγγίζοντας Συνταγματικές Αρχές, άγνωστες σε αρκετούς Έλληνες πολίτες. Η προσφορά του προς όλους μας σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι πολύτιμη, έχοντας αναμφισβήτητη εμπειρία και γνώση στον ευαίσθητο τομέα του Συνταγματικού Δικαίου.

Ευχαριστούμε τα μέλη του Δικαστικού Σώματος της χώρας για την παρουσία τους στην διημερίδα μας:

Τον Επίτιμο Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου κύριο Ιωάννη Παπανικολάου, για την χωρίς φόβο και πάθος παρουσίαση της κατάστασης που επικρατεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη, με ξεκάθαρες θέσεις, σθένος και παρρησία.

Τον Επίτιμο Γενικό Επίτροπο Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου κύριο Γεώργιο Σχοινιωτάκη, για την αμεσότητα του λόγου του, τις ρηξικέλευθες προτάσεις του,την τόλμη στη σκέψη του, την ζωντάνια της παρουσίασής του.

Τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών κύριο Γιάννη Σακκά για την παρέμβασή του, την παρρησία του, την ευέλικτη σκέψη του, τον άρτιο λόγο του.

Τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την θαρραλέα και αποκαλυπτική τους τοποθέτηση, γνωρίζοντας πόσο λεπτά και ευαίσθητα είναι τα θέματα της Δικαιοσύνης, γιατί πρόσφεραν στο Σώμα της ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ την ελπίδα πως δεν παλεύουμε μόνοι και απροστάτευτοι απέναντι σ’ ένα θηριώδες σύστημα, εν πολλοίς ακατανόητο, άδικο και πανίσχυρο, που αρκετές φορές ξεχνάει ποιόν έχει ταχθεί να υπηρετεί.

Ευχόμαστε κι άλλοι δικαστές και νομικοί να συμπαρασταθούν στον αγώνα των Ελλήνων, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επιβαλλόμενη κάθαρση και εκ βάθρων ανανέωση του Νομικού μας Συστήματος.

Ευχαριστούμε τον κύριο Federico Tonini, εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής πολιτικής έκπληξης, του Ιταλικού Κινήματος Άμεσης Δημοκρατίας Italia Federale, τόσο για την ενεργό συμμετοχή του όσο κυρίως για την μαρτυρία του ότι η πολιτική είναι θέμα Πολιτών και Συνείδησης κι όχι των κατ’ επάγγελμα πολιτικών, στην πλειονότητά τους απομακρυσμένων από την κοινωνία, με συνέπεια τα καταστροφικά αποτελέσματα που ζούμε στις μέρες μας. Η πίστη στην ελευθερία των ανθρώπων είναι ικανή να συνταράξει τα πολιτικά κατεστημένα και δεν αποτελεί ουτοπία,όπως πρόσφατα απέδειξαν τα αποτελέσματα των Ιταλικών Εκλογών.

Ευχαριστούμε τον κύριο Πέτρο Χασάπη, δικηγόρο, εκπρόσωπο της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ-ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, για την παρουσίαση της μεθόδου επίτευξης του στόχου ενός νέου Συντάγματος. Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ εργάζεται άοκνα, εδώ και χρόνια, βασιζόμενη σε δημοκρατικές αρχές συνεργασίας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρήνης, που προέρχονται από την ευγένεια του στόχου και την έντιμη πρόθεση να ωφεληθούμε όλοι μας από τις εργασίες της. Η παρουσίαση είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας πολλών ανθρώπων, όχι μόνο νομικών αλλά και άλλων επιστημόνων και απλών ανθρώπων, που κατέθεσαν ώρες κοπιώδους εργασίας, για να εντοπίσουν τα λάθη λειτουργίας στην συνταγματική πραγματικότητα της χώρας και να προτείνουν ένα σχέδιο Συντάγματος, που αποτελεί ολοκληρωμένο επιστημονικό πόνημα.

Ευχαριστούμε τον κύριο Σταύρο Βιτάλη, Πρόεδρο του ΠΑΜ-ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, για τις ξεκάθαρες σκέψεις του, τον άμεσο και παραστατικό λόγο του, την κατασταλαγμένη θέση του, την οποία κατέθεσε, μαζί με Σχέδιο Συντάγματος, αποτέλεσμα μελέτης και εργασίας 30 χρόνων, κατά τα οποία ο ίδιος και οι συνεργάτες του εργάσθηκαν με πίστη και αφοσίωση με στόχο  την διατύπωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης του Θεμελιώδους Νόμου για τη χώρα μας. Αυτές οι εργασίες αξίζουν τον έπαινο και τις ευχαριστίες μας , καθώς προηγήθηκαν της εποχής τους και σήμερα αποτελούν διέξοδο στο συνταγματικό αδιέξοδο, του οποίου τις συνέπειες σήμερα αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε.

Ευχαριστούμε την κυρία Θάλεια Χούντα, Κοινωνιολόγο-Δημοσιογράφο για την εργασία της που απέστειλε στην ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, καταδεικνύοντας ή καλύτερα αποδεικνύοντας ότι η εναρμόνιση με το Διεθνές Δίκαιο δεν παρέχει λύσεις σε όλα τα θέματα και προβλήματα των χωρών. Η αναφορά στην Κοινή Συνταγματική Εκτροπή που εξελίσσεται δυστυχώς ταυτόχρονα πλέον σε Ελλάδα και Κύπρο, δεν μας αφήνει καμία αμφιβολία ότι η τακτική όλων εκείνων που επιζητούν να καθηλώσουν τους ανθρώπους είναι κοινή και εξελίσσεται με τα ίδια μέσα. Όλοι εμείς αισθανόμαστε την ευθύνη να σταθούμε με προσοχή σε όσα ακούσαμε, ξεκαθαρίζοντας πρώτιστα τη στάση και τη δράση μας και τολμώντας μετά λόγου γνώσεως να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας, που δεν μπορεί να είναι άλλες από την ελευθερία του λόγου, των ιδεών, της προστασίας των ατομικών,κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων του Πολίτη..

Ευχαριστούμε τον κύριο Γιάννη Δημητροκάλλη, Πρόεδρο της κίνησης ΠΟΛΙΤΙΖΩ, για την τόσο ενδιαφέρουσα παρουσίασή του .Με λόγια απλά και κατανοητά, και με πραγματικό ενδιαφέρον για τον πολίτη, μας υπέδειξε τα βήματα με τα οποία η Ελλάδα μπορεί να βγει από το αδιέξοδο που την έχουν εγκλωβίσει. Η εμπειρία του στην πολιτική ζωή της χώρας, μετουσιωμένη σε σοφία και αρετή αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους μας, αφυπνίζοντας την συνείδηση του Έλληνα Πολίτη-Οπλίτη της Ειρήνης, που μετέχει ενεργά στην λήψη αποφάσεων που τον αφορούν και αναλαμβάνει την ευθύνη της ίδιας του της ζωής. Τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα και για την προσφορά  των βιβλίων του στο ΔΗΜΟΒΟΥΛΙΟ.

Ευχαριστούμε τον συντονιστή του ΔΗΜΟΒΟΥΛΙΟΥ, δικηγόρο κύριο Γιώργο Κόκκα, για όσα προσέφερε σε όλους μας ως έμπνευση, ως ενθουσιασμό, ως πρωτοπόρα στάση στην απαιτούμενη στις μέρες μας βαθιά αλλαγή. Η Ελλάδα αλλάζει και ωριμάζει και οι Έλληνες Πολίτες καλούμαστε πλέον να λάβουμε στάση ευθύνης, ενεργοποιώντας αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες στην γειτονιά, την πόλη, την χώρα μας. Κι όπως κάθε πρωτοπόρος, ακούραστος και ενεργητικός, έτοιμος και δραστήριος να στέκεται χρόνια στις επάλξεις της Ελληνικής Δημοκρατίας, διαφυλάσσοντας τα ιερά και τα όσιά της.

Ευχαριστούμε τον κύριο Αντώνη Καλή για την παρουσίαση της δυνατότητας της Μεθόδου εξέλιξης των αιτημάτων των Ελλήνων σε ένα Νέο Σύνταγμα. Η τεχνολογία είναι και οφείλει να είναι αρωγός και βοηθός στην γενικότερη προσπάθεια για την αλλαγή της δομής του ελληνικού κράτους, καθώς η δυνατότητα ευρείας απήχησης σε μεγάλο αριθμό Ελλήνων διευκολύνει την επικοινωνία και την ανταλλαγή απόψεων.

Ευχαριστούμε τον κύριο Δαμιανό Νικολάου για την συμβολή του στην παρουσίαση της διαδικασίας της Λογοδοσίας των Δημόσιων Λειτουργών, αρχή που εισάγεται ως αίτημα του Σώματος της ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ στις προτάσεις μας για το Νέο Σύνταγμα. Τον ευχαριστούμε για τη θέρμη και τον ενθουσιασμό του καθώς και για την εν γένει συμμετοχή του, τόσο ως εισηγητής, όσο και ως μέλος της Ομάδας Εργασίας για τον Κοινωνικό Έλεγχο και τη Δικαιοσύνη.

Ευχαριστούμε τον κύριο Γιάννη Διαβάτη, Πολιτικό Επιστήμονα και Δημοσιογράφο για την προσφορά του στον συντονισμό των εισηγήσεων αλλά και για τις εύστοχες και ουσιαστικές παρεμβάσεις του στις εργασίες της ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ. Τον ευχαριστούμε για κάθε βοήθεια και ανιδιοτελή προσφορά για την οργάνωση της διημερίδας, όπως και για την προώθηση των ιδεών και των θέσεων του ΔΗΜΟΒΟΥΛΙΟΥ στον τηλεοπτικό σταθμό του κυρίου Παπανικόλα.

syneleysi_2324032013_panel2

Ευχαριστούμε όλους τους συνέδρους που με την ενεργό συμμετοχή τους στις έξι Ομάδες Εργασίας [των οποίων τα πορίσματα θα ανακοινωθούν σύντομα] απέδειξαν πόσο καλά και αποτελεσματικά λειτουργεί ο θεσμός της Άμεσης Δημοκρατίας.

Ευχαριστούμε τον Δημοβουλευτή κύριο Γιώργο Κλειδαρά για τον φωτεινό λόγο του περί Παιδείας, την πνευματικότητα των ιδεών του και την ευαισθησία του για τη Νέα Γενιά. Η παρουσία του μας δίνει το πρότυπο του Έλληνα Πολίτη αυτής της χώρας που στέκεται με παρρησία και πνεύμα ενότητας και συνεργασίας υπερασπιζόμενος το Δίκαιο και την Αρετή του Λόγου της Αγάπης.

Ευχαριστούμε όλους τους φίλους του Έργου Λόγου Αγάπης που υλοποίησαν το όραμα της ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ με ιδιαίτερη επιμέλεια  και πνεύμα ανιδιοτελούς προσφοράς.

Και πριν κλείσουμε απευθύνουμε σε όλους σας ένα κάλεσμα ενεργούς συμμετοχής στις δράσεις του ΔΗΜΟΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ γιατί …

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!

syneleysi_2324032013_team

Οι Εκπομπές μας ΕΡΤOPEN

"Εθνοσυνέλευση Τώρα"

"Για μια εναλλακτική ζωή"

Αρχείο Εκπομπών

Πατήστε ΕΔΩ!

Αρχείο